czwartek, 25 kwiecień 2024

Uniwersytet w Wageningen opublikował „Ocenę wpływu celów zielonego ładu WE 2030 na zrównoważoną produkcję roślinną”  Badania obejmują,  między innymi , produkcję jabłek.

Zrównoważona produkcja roślinna jest w coraz większym stopniu przedmiotem zainteresowania polityki europejskiej. Strategia ,, od pola do stołu”  i Strategie bioróżnorodności leżą u podstaw Europejskiego Zielonego Ładu. Celem jest wytwarzanie żywności zdrowej i w sposób przyjazny dla środowiska.

Cel ten stwarza wyzwania zarówno dla podmiotów publicznych jak i prywatnych.

Opracowano cztery scenariusze:

(1) ograniczenie stosowania i ryzyka pestycydów,

 (2) ograniczenie zużycia i strat składników pokarmowych,

(3) zwiększenie powierzchni pod uprawę ekologiczną

(4) połączenie scenariuszy 1 i 2 r.

Ocenę skutków przeprowadzono na poziomie gospodarstwa, obejmując dziesięć upraw i siedem krajów UE wybranych losowo .

Jeśli chodzi o Polskę w raporcie czytamy między innymi,  że realizacja celów zmniejszenia stosowania pestycydów poskutkuje redukcją plonów: 20% , porównując np. Włochy będzie to 8%.

 Analiza naukowców dotyczyła konsekwencji zmian dla wielkości produkcji upraw w UE, cen rynkowych, handlu międzynarodowego i pośredniego użytkowania gruntów.

Wysnuto następujące wnioski:

    - Ograniczenie stosowania pestycydów będzie miało  znaczący wpływ na poziom plonów, przy przewidywanych stratach plonów między 2% a 30% w zależności od zastosowanego scenariusza

    -Skutki realizacji celów strategii ,,od pola do stołu” w przypadku upraw trwałych, takich jak winogrona, jabłka, owoce cytrusowe, są większe niż w przypadku upraw rocznych, ponieważ uprawy trwałe mają mniej dostępnych opcji ograniczania skutków

    -Straty w produkcji wynikają ze strat w plonach oraz strat jakościowych

   -  Import do UE ma tendencję do wzrostu, podczas gdy eksport UE będzie nadal spadał

 

Więcej w raporcie:edepot.wur.nl/558517

Log in or Sign up