piątek, 03 maj 2024
Świat-Holandia: Energochłonność w osłoniętej uprawie jeżyny

Wprowadzenie uprawy jeżyny w szklarniach daje wiele nowych możliwości, ale pojawia się też wiele pytań. Projekt Het Nieuwe Telen Braam poszukuje odpowiedzi na przyszłościową i neutralną energetycznie uprawę jeżyny.

Celem jest osiągnięcie opłacalnej, nieeksponowanej uprawy jeżyny. W badaniach wykorzystano odmiany Sweet Royella i Von. Jeżyny tradycyjnie uprawia się w szklarniach, podobnie jak w uprawie truskawek, przy dużej różnicy temperatur między dniem a nocą (DIF). Jednak wydaje się, że jeżyna lepiej nadaje się do stałego stosunku temperatury do światła (RTR). Stres świetlny, stres wodny i fotosynteza upraw również odgrywają bardziej złożoną rolę niż w przypadku truskawek. Wiedza na ten temat jest obecnie niewystarczająca. Zmniejszenie zużycia energii jest ważnym priorytetem w Het Nieuwe Telen. Badania obejmują test szklarniowy w dziale o powierzchni 300 m2. Celem jest realizacja upraw jesiennych i wiosennych przy maksymalnym zużyciu gazu 10 m3 i produkcji 10 kg na m2. W obu uprawach bada się, zasady uprawy i jak można dalej optymalizować uprawę jeżyny dzięki tej wiedzy. Projekt ten jest finansowany przez Kas als Energiebron, program innowacji i działań Ministerstwa Rolnictwa, Przyrody i Jakości Żywności oraz Ogrodnictwa Szklarniowego Holandia. Ponadto swój wkład wnoszą także FruitMasters, The Greenery, Delphy i Innovation Partners.

 

 

Źródło:NFO

Log in or Sign up